La investigació sobre el banyarriquer al diari de la UIB

13-July-2021

El diari de la Universitat de les Illes Balears ha recollit els primers resultats del treball d'investigació que un grup de recerca en Ecologia Interdisciplinària realitza a la Comuna de Bunyola en col·laboració amb la del garriguer del bosc comunal.

L'escarabat banyarriquer, considerat una greu amenaça per a les alzines, ataca sobretot les més febles i les més velles, és objecte d'un estudi sobre els seus hàbits i costums. Els escarabats són capturats i etiquetats amb un codi alfanumèric, únic per a cada individu, de tal manera que quan són capturats novament, es pot descobrir els seus desplaçaments i els patrons de supervivència. Més d'un centenar d'exemplars han estat ja marcats i més de vint s'han recapturat.

La UIB ha obert en paral·lel un model de participació ciutadana, de tal manera que les persones que aquests dies visitin la comuna de Bunyola poden col·laborar en aquest estudi.

Mitjançant l’aplicació mòbil del projecte Biodibal, els ciutadans poden fotografiar i enviar les imatges dels insectes que hi trobin. També poden enviar les fotografies per WhatsApp o Telegram al 647 36 45 42 o pujar la fotografia de l’observació a través del web de Biodibal.

Biodibal és la plataforma digital més important sobre la biodiversitat de les Illes Balears i té el suport de Red Eléctrica de España. Des que fou creada, l'any 2017, ja s’hi poden consultar 1.136.107 observacions procedents de diferents bases de dades i de la participació ciutadana.

L’aplicació mòbil de Biodibal està disponible per a dispositius Android i iOS: