Treballs de camp a sa Comuna. Resultats de les Caixes niu

28-Agosto-2019

L’objectiu principal de la col·locació de les caixes niu era promoure la cria d’aus insectívores, sobretot el ferrerico (Parus major) i ferrerico blau (Cyanistes caeruleus). Aquestes aus ens ajuden a controlar plagues com la processionària (Thaumetopoea pityocampa) i l’eruga peluda (Lymantria dispar).

Durant els mesos de maig i juny s’ha fet un seguiment de totes les caixes mitjançant vídeos i fotografies de l’interior de la caixa niu ( fotografies 1 i 2), per tal de molestar el mínim les ocells.

Les espècies que han ocupat les caixes niu han estat ferrerico (P. major) i ferrerico blau (C. caeruleus), aquest segon en major mesura. De les 39 caixes col·locades s’han trobat 13 nius incomplets i 9 nius complets que han aconseguit fer posta d’ous. Malgrat això, únicament han aconseguit sobreviure els pollets provinents de 4 nius. Els altres s’han mort per causes desconegudes, les causes de la mort principalment poden ser dues:

  • Predació d’algun mamífer, rates, martes, mostels etc.

  • Competència interespecífica, ja que no únicament aquestes dues espècies fan els ous a forats, sinó que també n’hi ha d’altres com el formiguer (Jynx torquilla).

De les 4 caixes niu que han tingut èxit, una ha estat ocupada per ferrerico (P. major) i ha fet una posta de 5 ous. Per alta banda, les altres tres han estat ocupades per ferrerico blau (C. caeruleus), dues de les quals han fet postes de 6 ous i l’altra de 8 ous.

El percentatge d’èxit d’ocupació el primer any ( nius amb posta) ha estat d’un 23%. Si tenim en compte estudis anteriors (Sunyer, 2010) realitzats a alzinars del pla de Mallorca en què l’èxit d’ocupació del primer any era d’un 7%, podem considerar satisfactori el grau d’ocupació per ser el primer any. Seria molt interessant continuar amb el seguiment els pròxims anys per a veure com evoluciona l’èxit de les caixes niu.